Bij Ruitersportcentrum Kraaij is plaats en begeleiding voor elke ruiter van alle leeftijden op elk niveau. Om aan alle verschillende niveaus de juiste begeleiding te geven, hebben wij verschillende lessen opgesteld. Deze zijn zowel beschikbaar voor kinderen vanaf 6 jaar als voor volwassenen.

Kennismakingsles: de instaples

Voor kinderen die nog nooit eerder pony gereden hebben of in aanraking zijn geweest met de pony’s , geven wij instaplessen. Dit zijn lessen van een half uur waarin 1 op 1 met de instructie op een rustige manier kennis word gemaakt met de pony. Onder begeleiding word de pony uit de stal gehaald , gepoetst, opgezadeld een stukje gereden en daarna weer afgezadeld. Als deze les van beide kanten goed bevallen is kunnen de kinderen starten in de opstaplessen.

De eerste stappen van het paardrijden: de opstaples
De opstaples is bedoeld om kennis te maken met een paard of pony. In deze les zitten maximaal 3 ruiters om de begeleiding in deze beginfase optimaal te laten zijn. De minimale leeftijd van kinderen die deel mogen nemen aan de opstaples is 6 jaar en de lessen duren altijd een half uur.

Wanneer de ruiter vertrouwd is met het paard of de pony, wordt er verder gegaan met het aanleren van de basisgangen; de stap, draf en galop en het besturen van het dier. Controle en veiligheid zijn hierbij erg belangrijk en hier wordt daarom ook veel aandacht aan besteed. Zodra de ruiter de basisgangen goed onder controle heeft, kan de ruiter doorstromen naar de groepslessen.

Het vervolg: de groepsles
De groepslessen op Ruitersportcentrum Kraaij zijn voor ruiters die de basisgangen goed onder de knie hebben. Het maximale aantal ruiters in een groepsles is afhankelijk van de grootte van de paarden/pony’s. Bij de paarden nemen maximaal 10 ruiters deel aan een les, bij de pony’s is dit maximale aantal 12. Er zijn lessen op alle niveaus, van beginners tot ver gevorderden. In de groepsles staat de dressuur centraal en 1 keer in de maand wordt er een springles georganiseerd binnen de bestaande groepsles.

Kledingvoorschrift
Tijdens de lessen op onze manage is er een kledingvoorschrift van kracht. Rijkleding bestaat uit een paardrijbroek, een goed gekeurde cap, eventueel een zweep en paardrijlaarzen. Tijdens de eerste lessen in de opstapgroep mag er met een lange broek en regenlaarzen gereden worden. Een cap is voor de eerste lessen te huur op de manege.

Let op: Tijdens de lessen is het niet toegestaan om met een haltertopje of een hemdje met spaghettibandjes te rijden! Een sporthemdje mag wel. Houd hier dus goed rekening mee!
De ruiter dient minimaal 15 minuten voor aanvang van de les aanwezig te zijn zodat de les op tijd kan beginnen. Van tevoren moet de pony of het paard soms opgezadeld worden, daarom is het belangrijk dat de ruiter op tijd aanwezig is.

Afzeggen
Wanneer de ruiter om welke reden dan ook verhinderd is voor de les moet er minimaal 24 uur van te voren afgezegd worden. Dan kan er ook gelijk een afspraak gemaakt worden om de les op een later tijdstip in te halen. Bij een te laat of niet afgemelde les kan deze niet meer worden ingehaald. Bij ziekte kan er ‘s morgens tot 9 uur afgezegd worden.

Afzeggen kan telefonisch of via een email. Telefonisch zijn wij het beste bereikbaar op de volgende momenten;

Maandag 09.00 – 12.00 uur
Dinsdag 09.00 – 13.00 uur
14.00 – 18.00 uur
Woensdag 09.00 – 11.00 uur
14.00 – 17.30 uur
Donderdag 13.00 – 18.00 uur
Vrijdag 14.00 – 18.00 uur

Voor verdere vragen kunt u altijd e-mailen of bellen.
Telefoon: 0342-461400
manege@ruitersportcentrum.nl