Les informatie

Wat leuk dat je belangstelling hebt voor pony/paard rijlessen bij ons op het Ruitersportcentrum! Zowel de beginnende als de gevorderde ruiter kan bij ons terecht voor passende instructie op je eigen paard/ppony of één van onze manege paarden/pony’s.

Wij werken met 2 lesprogramma’s: 

– Voor kinderen 6 t/m 12 jaar is dat  Bixie en Friends.
– Voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen is het het FNRS Ruiterpaspoort

Paardrijden met Bixie&Friends

Paardrijden met Bixie&Friends is een lesprogramma speciaal gemaakt voor kinderen.
Kinderen leren spelenderwijs paardrijden en alles wat er bij het paardrijden komt kijken zoals poetsen en opzadelen, maar ook hoe paarden en pony’s verzorgd moeten worden en wat ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Kinderen leren de basis van de verzorging en het paardrijden. Alle vorderingen worden bijgehouden in een Bixie&Friends Ruiterpaspoort die je ontvangt nadat je je bij ons hebt aangemeld. Deze wordt uitgegeven door de KNHS ( onze overkoepelende organisatie).

Zij ontvangen naast het Bixie&Friends ruiterpaspoort ook het boekje; Mijn eerste paardrijles met Bixie&Friends.

In dit super handige boekje vind je alle informatie over de eerste paardrijlessen en de eerste 20 stempels die je kunt halen als je gaat Paardrijden met Bixie&Friends.

Eerste pony lessen:

De eerste 3 lessen voor de opstaplessen noemen we omgangslessen. Deze eerste ponylessen staan in het teken van omgang met de pony, verzorging en maak je kennis op de rug van de pony.
De lessen pony verzorgen en kennis over de pony vinden naast de pony plaats. Tijdens de les omgang met de pony zal er ook een deel van de les gereden worden. In totaal zijn er 9 stempels te halen in deze lessen. Als deze 3 lessen zijn gevolgd, dan kan je door naar de opstaplessen.

Opstaples

Na het volgen van de omgangslessen stroom je door naar de instroom les. In de opstaples leer je de beginselen van het ponyrijden (stap, draf, galop).

De opstaples duurt een half uur en wordt gegeven in groepjes van maximaal 3 kinderen.

Kun je stappen, draven en galopperen dan geeft de instructie aan dat je door kan stromen naar de groepsles.

Groepsles

De groepslessen duren een uur.

Er zijn lessen op alle niveaus, van beginners tot ver gevorderden. In de groepsles staat de dressuur centraal en 1 keer in de maand wordt er een springles georganiseerd binnen de bestaande groepsles.

Heeft je zoon/dochter al rijervaring, dan zal er eerst een privéles worden gereden zodat het niveau kan worden bepaald, en we een passende groepsles kunnen vinden.

U kunt hiervoor mailen naar manege@ruitersportcentrum.nl

Paardrijden vanaf 13 jaar en volwassenen

Als je 13 jaar of ouder bent en je begint met rijden, volg  je bij ons eerst omgangs lessen. Dit verschilt van 1 tot 3 lessen in groepjes van maximaal  3 personen.

Wij vinden het belangrijk dat je op de juiste manier met een paard/pony om kan gaan en  gereed kan maken om te rijden. Denk hierbij aan poetsen, begeleiden en de juiste manier het paard kunnen op en afzadelen. Dit zullen wij je leren in de omgang lessen.

Als je de omgangs lessen hebt gevolgd, begin je met privélessen. De privé lessen duren een half uur en worden één op één gegeven.
Mocht je dit samen met iemand willen doen, vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij ons.

Zodra je stap, draf en galop onder de knie hebt en je instructie aangeeft dat je naar de groepsles kan, stroom je door naar een gepaste groepsles.

 

Kijken tijdens de lessen

Het is tijdens onze lessen in de buitenbanen en in Hal 2 en Hal 3 niet toegestaan om de gehele les te kijken, wel mag er iedere les de laatste 10 minuten gekeken worden.Dit doen wij omdat wij graag de volledige focus willen hebben van de ruiters tijdens de les.

Kledingvoorschrift

Tijdens de lessen op onze manege is er een kledingvoorschrift van kracht. Rijkleding bestaat uit een paardrijbroek, een goedgekeurde cap,paardrijlaarzen/ jodphurs met chaps. Tijdens de eerste lessen in de omgangs en opstaplessen mag er met een lange broek en regenlaarzen gereden worden. Een cap is voor de eerste lessen te huur op de manege. Het is niet toegestaan om met losse haren te rijden.

Op het moment dat de ruiters doorstromen naar de groepsles is een eigen tenue verplicht inclusief cap.

Let op: Tijdens de lessen is het niet toegestaan om met een haltertopje of een hemdje met spaghettibandjes te rijden! Een sporthemdje mag wel. Houd hier dus goed rekening mee!

De ruiter dient minimaal 10 minuten voor de opstaplessen en minimaal 20 minuten voor de groepsles aanwezig te zijn zodat de les op tijd kan beginnen. Van tevoren moet de pony of het paard soms opgezadeld worden, daarom is het belangrijk dat de ruiter op tijd aanwezig is.

Afzeggen

Wanneer de ruiter om welke reden dan ook verhinderd is voor de les moet er minimaal 24 uur van te voren afgezegd worden. De tijdig afgemelde les kan alleen dan worden ingehaald, een inhaalles blijft max. 2 maanden geldig.  Bij een te laat of niet afgemelde les kan deze niet meer worden ingehaald. Inhaallessen kunnen worden afgesproken via de mail : manege@ruitersportcentrum.nl.

Vanaf 1-2-2024 zullen wij gaan werken met een de Ruiterapp hierin is afmelden dan ook mogelijk.

Privacy

Het is bij ons op het bedrijf niet toegestaan om beeldmateriaal in welke vorm dan ook te maken. Mocht u graag een foto/ filmpje willen van uw dochter/zoon, dan is dit in overleg mogelijk  met de instructie.

Gewicht 

Wij zien onze paarden en pony’s graag gezond en gelukkig hierdoor hebben wij het paard en welzijn hoog in het vaandel staan. Hierom bieden wij lessen aan voor ruiters met een maximum gewicht van 90 kg.